عمرخیام زاده ی 28 اردیبهشت 427 در نیشابور - درگذشته 12 آذر 510 در نیشابور که خیامی و خیام نیشابوری و خیامی النّیسابوری هم نامیده شده است وی در ریاضیات، نجوم، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود.
افسوس که سرمایه زکف بیرون شد
در پای اجل بسی جگرها خون شد
کس نامد از آن جهان که پرسم از وی
کاحوال مسافران دنیا چون شد
نقش خیام در حل معادلات درجه سوم و مطالعات اش درباره یاصل پنجم اقلیدس نام او را به عنوان ریاضی دانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده است.ابداع نظریه ای دربارهٔ نسبت های هم ارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهم ترین کارهای اوست.
چه شعف انگیز است که در ایرانی زندگی می کنم که پدرانش ثروت مند ترین مردم جهان بودند و اولین انقلاب در تاریخ بشریت (انقلاب کاوه آهنگر بر علیه ضحاک) را به نام خود ثبت کرده و برای پیشرفت مملکت خود همه اقوام ایرانی از فارس و آذری و عرب و کرد و لر و بلوچ و سیستانی و ارمنی و گیلکی و مازندرانی و بختیاری و… جزئی از این اقوام هستند و خود را صاحب مملکت می دانند نه جدای از دیگران.
28 اردیبهشت مصادف با بزرگداشت شاعر و ریاضیدان ایرانی است که متعلق به سرزمین و مردمان من است در زادگاهش مراسمی با عنوان گلباران آرامگاهش به پا می شود و با بتههون نوازشگر میهمانان و مخاطبان حکیم عمر خیام میشود.وزارت ارشاد نیشابور همزمان با سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی که سال ۱۳۹۷ را «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری کردند.مراسمی را برگزار می کند که ساز ایرانی در آن گم و مبهم شده است. طبق سخنان مقام معظم رهبری که آحاد مردم و مسئولان را در حمایت از کالای ایرانی دارای نقش و وظیفه دانستند نتیجه ای جز ذهن آشفته و تناقص فکری برای مخاطبان نداشت که در مراسم بزرگداشت یک دانشمند ایرانی است شرکت کرده اند یا بتهوون آلمانی ؟؟؟
کشور ما در حال حاضر مورد خصومت آمریکا و کشور های منطقه است که این با بی تدبیری مراسم های اینچنینی ضربه ای مهلک به ادبیات و فرهنگ غنی ایرانی می شود و اثرات مخروب آن در سال های آتی سر با زمی کند به طوری که نسل آینده با اسم هایی چون مولانا، خیام نا آشنا خواهند بود.چه بهتر باشد برای مراسم های بزرگداشت بزرگان ایرانی با فکرایرانی قدم برداریم تا گرایش های غربی و شعاری به ظاهر ایرانی
سارا نعیمی